Van egy Pink Floyd dal, High Hopes a címe. Arról szól, hogy gyermekként álomvilágban élünk, amit felnőttkorunkban csak nyomozunk, de újra meg nem találunk. Gyönyörű dal, igazi álmodozóknak való.

Nekem gyermekkoromban mindig az volt az álmom, hogy egyszer eljutok az esőerdő mélyére, ahol felfedezek egy addig ismeretlen indián törzset. Együtt élek majd velük, sült tapírt eszünk, amit íjjal vadászunk le, a folyóra járunk fürdeni és függőágyban alszunk. Elmúltam 30 éves, s bár ezidáig ismeretlen indián törzset nem fedeztem fel, a többi megvolt. 

Több mint hét éve utazgatok Latin-Amerikában, elmondhatom, hogy a kötelezőt már láttam, nem is egyszer. De ez a gyerekkori álomvilág még mindig nem hagy nyugodni. Évről évre érzem, hogy vissza kell térjek, mert sok minden van, amit még nem láttam, nem tapasztaltam. 

Ott vannak például a yanomami indiánok Dél-Venezuelában. A kormány nem engedi meg a turistáknak a megközelítésüket, de valószínűleg nem véletlen találkoztam össze 2011-ben az állami térképésszel, aki ígérte, megszerzi nekem az engedélyeket Cháveztől, ha be akarok menni közéjük.

S ha már a találkozásoknál tartunk. Egy évvel ezelőtt Kolumbiában teljesen véletlenül botlottam bele egy fickóba, aki néhány pohárka ócska rum után elmesélte, hogy Pablo Escobarnak dolgozott 19 éven át. Azt mondta, következő alkalommal elvisz egy kábítószergyárba, ahol napi több száz kiló kokaint állítanak elő.

Ugyanitt, Kolumbiában emelkedik a Chiribiquete, egy tepui, amit az elmúlt 50 évben nem láthatott turista, mivel Amazónia ezen része a gerillák kezén volt. De csak mostanáig, mert 2012 októbere óta béketárgyal a FARC a kormánnyal. 

Ami a FARC Kolumbiában, az a Fényes Ösvény Peruban. Az indiánok és szegények jogaiért harcoló szélsőbaloldali tömörülést sokan a múltnak tekintik, nem úgy Ancelmo barátom, aki rendőrként ténykedik Limában. Ő mondta, hogy a gerillaszervezet máig ügyködik az Andok turisták által nem látogatott völgyeiben, csak titkolják a konfliktusokat.

Peru, Andok, Rinconada... 5100 méteren fekszik a Föld legmagasabban fekvő városa, ahol 8 férfire jut egy nő. A gleccser alól bányásszák ki az aranyat, mindezt napi 2-3 dollárért.

20 éve, 1992-ben egy német-argentin expedíció tagjai leltek rá a La Paztól 300 kilométerre magasodó Apolobamba hegyei között egy közösségre, akik arról sem tudtak, hogy a Föld gömbölyű. Ezt a Yungas köderdőiben tudtam meg 3 éve egy idős aymarától, akivel az El Chorón találkoztam.

2010-ig azt sem tudtam, hogy Paraguayban a Gran Chacón élnek az ayoreók, egy bozótlakó nép, melynek néhány családja máig a tövises aljnövényzetben lel menedéket az előrenyomuló rancherók elől menekülve.

Van hát szürke folt még Latin-Amerikában, és ezek a szürke foltok tartják bennem életben a "magas reményeket". Mert a gyerekkori álomvilág nem érhetett véget csak azért, mert elmúltam 30...