Emlékszem gyerekkoromból egy reklámra, ami a '80-as évek közepén mindenhol feltűnt. Lóháton ült egy cowboy farmerben és cigit szívott. Nem tudtam soha eldönteni, hogy akkor tájt Magnum szerettem volna jobban lenni vagy az a cowboy, aki annyira macsó volt, amennyire csak lehetett. Tom Selleckkel még nem találkoztam, de a Marlboro emberrel már igen. Santa Fében...

Egy és ugyanaz az ember, 30 év különbséggelEgy és ugyanaz az ember, 30 év különbséggel

Gringo de la Montaña, vagyis az Erdő gringója hozzátartozik Santa Fé látképéhez. Nincs turista, aki ne futna vele össze a parton, de csak kevesen tudják, hogy a távolról szagló elmebeteg alkoholista és szétdrogozott hajléktalan valójában olyasvalaki, aki a '80-as években a férfiideál megtestesítője volt. Bevallom, nekem is nehezemre esett elhinni, hogy Gringo tényleg az, akinek mondják, de mikor neki szegeztem a kérdést, akkor egyértelművé vált, hogy igen.

- Nagyon fontos. A pirulin. Mindenhol pirulin van. Tessék. Itt van az Eiffel-torony, meg a mecset Isztambulban és ez a német katedrális. Mindnek a tetején ott a pirulin - lapozgat egy régi könyvet benne a Föld legismertebb épületeivel - A pirulin a kapcsolat ég és föld között. Ez a legfontosabb.

- Gringo! Mióta élsz Santa Fében a parton?

- 13 éve.

- Hajléktalan vagy?

- Nem. Csak szeretek a parton aludni. Adj 50 bolívart.

- Nem adok.

- Akkor egy 20-ast.

- Nem, nem adok.

- Nem baj, majd holnap adsz. Amúgy sok pénzem van, csak szeretem a szabadságot. A legfontosabb, hogy vannak barátaim. Santa Fé az otthonom.

- Hogy kerültél ide?

- 1999-ben egy ökológiai projektet akartam indítani, de Chávez meghiúsította. Tudtad, hogy Venezuelában 7300 orchidea faj található? Ennél csak Kolumbiában van több, ott majdnem 9000.

- Miért hiúsult meg a projekt?

- Mert épült a szocializmus. Még most is épül. Chávez nem halt meg, ugyanott van, ahol Che Guevara és Marilyn Monroe. Vagy Michael Jackson.

- Ez utóbbiról én is azt tartom, hogy nem halt meg.

- Ugye-ugye!

- És hol vannak most?

- Vakációznak. Egy olyan helyen, ahol elbújhatnak a világ elől. Együtt koktéloznak és élvezik az életet.

- Marilyn Monroe és Chávez?

Gringo, ha nem piál vagy hülyéket beszél, legtöbbször a távolba nézGringo, ha nem piál vagy hülyéket beszél, legtöbbször a távolba néz

- Pontosan! Ez egészen biztosan így van. Che Guevara is él, nem ölhették meg, nagyon fontos volt. Ő robbantotta fel a Panam gépét a franciák kérésére, csak a CIA titkolja. Ahogyan azt is, hogy az arabok küldték rá Japánra a cunamit és hogy a dél-koreaiak lövik fel a rakétákat, amíg az északiak csak fociznak.

- Ez biztos?

- Persze hogy az. Ki uralja most Indiát? A franciák. Ahogy Afrikát is. Mandela is miattuk került börtönbe. Csak ő még kell, nem vakációzhat együtt Chávezzel.

- Most, hogy Chávez vakációzik, mi lesz?

- Változás. Maduro és Capriles közösen indít majd egy nemzeti élelmezési programot. Attól mindenki boldog lesz. Nem kell ide olaj, az amúgy is tönkrevágja a bolygót.

- Miért lettél Gringo de la Montaña?

- Mert virágokat gyűjtök az erdőben, és mert kék a szemem, mint Erikának. Apám osztrák, anyám luxemburgi volt, de én már venezuelai vagyok.

- Hogy lettél ökológus?

- Amerikában tanultam, Kaliforniában.

- Igaz az, hogy ott lettél a Marlboro reklámarca?

Ebben a pillanatban Gringo elméje kitisztult. Mondták a faluban, hogyha rákérdezek a Marlboro témára, akkor figyeljem a tekintetét, miként fog megváltozni az. Új ember áll velem szemben, a téboly minden nyoma eltűnt az arcáról.

Amikor a múltjáról kérdezed, kitisztul a tekinteteAmikor a múltjáról kérdezed, kitisztul a tekintete, és újra ő lesz a Marlboro Man

- Az egy hosszú történet...

- Mégis?! Te vagy a Marlboro Man?

- Az úgy volt, hogy Malibun éltem. Láttam egy kiírást, hogy modelleket keresnek fotózásra. Fiatal voltam, jól jött a pénz. Elvileg valami autóreklámba akartak betenni, de odalépett valaki és azt mondta, én kellek a cigi reklámjukhoz. Belementem. Lefotóztak és kifizettek. Ennyi volt.

- És hogy kerültél ki mindenhol a plakátra?

- Azt nem tudom. Nekem csak annyit mondtak, cigiznem kell és kész. Én meg cigiztem. Soha nem gondoltam volna, hogy azok a rohadékok világsztárt csinálnak belőlem. Mindenki felismert az utcán. A jó édes anyjukat!

- De akkor jól kerestél vele.

- Nem. Hiába szóltam érte, kifizették a fotót és kész.

- Mi lett?

- Elvégeztem az egyetemet és visszaköltöztem Venezuelába.

Újra megjelnik Gringo arcán a zavartság. Venezuela említésére visszazökken az összeesküvés-elméletek és paranoia világába.

- Amiket korábban mondtam, azokat felejtsd el. Nehogy berakd a filmbe! Ha megtalál a CIA, nekem végem. Inkább vedd ezt! Chávez és a demokratikus szocializmus mindörökké élni fog. Tisztelek minden Földben lévőt és tisztelem Chávezt is, amiért ennyi mindent tett az országomért. Chávez az elnök, Chávez a vezetőm. Viva Chávez!

Azt tudjuk, hogy az egyik Marlboro reklámarc az 50-es éveinek elején meghalt tüdőrákban, a másik hét élettörténetét azonban nem ismerjük. Hogy Gringo de la Montaña valóban egyike lenne a Marlboro embereknek, nem tudom 100%-ig bizonyítani, de a megtébolyodott hajléktalan engem meggyőzött. Bár hiába a szép fiús múlt, ma Gringo nem több egy lecsúszott alkoholistánál, akit a helyiek tartanak életben Santa Fé strandján. Cserébe minden délben orchideákkal a zsákjában jelenik meg, amikről oly szívesen mesél...